Jak zmusić kadrę kierowniczą do zapier...lania jak woły

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plik77
    Drive
    • 2010
    • 71

Zamieszczone przez rafiki
    diagności tak robią
    Tyle że oni to podpierają w dwóch punktach za wózkiem z tego co ostatni na zbieżności widziałem

Zamieszczone przez rafiki
    Ty to już w ogóle leniwy jesteś
    Dlatego kupiłem wczoraj to

:diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
  • kazik4x4
    RS
    • 2008
    • 2728

Taka mała refleksja odnośnie tego jak ludzie potrafią sobie firmy poukładać.
    Współpracuję z różnymi firmami robiąc dla nic detale z metalu.
    Dwie wśród nich są firmami charakterystycznymi, bowiem jest tam specyficzna metoda motywowania pracowników najwyższego szczebla.

W obu firmach prezesi, dyrektorzy handlowi, kierownicy działów są wynagradzani w kwotach standardowych do zajmowanych stanowisk + roczna premia uznaniowa.
    Oprócz tego osoby na tych stołkach dostają do dyspozycji samochody.
    W jednej z tych firm dla dyrektorów są to pojazdy marki Lexus RX, IS a nawet ISF :shock: :shock: księgowi, kierownicy produkcji jeżdżą zaledwie Avensisami.
    A przed drugą stoi stado Mercedesów E, ML,GLK itp. a dla tych co bezpośrednio pod dyrekcją przeznaczone są Citroeny DS, C5 itp.

Z tego co mi wiadomo z opowieści nic nie działa tak mobilizująco na pracę ludzi wyższego szczebla jak odebranie samochodu na miesiąc :shock: :shock:
    Jak coś dyrektor przeskrobie wzywany jest na rozmowę do właściciela, zostawia kluczyki i gilem pod nosem wychodzi. Cała firma łacha drze, że dopiero co jeździł luxusową furą a teraz jakimś paździochem musi jeździć. Często jest to jakieś słabe auto drugiej połówki, bo przecież swojego prywatnego nie ma bo do tej pory lansował się firmowym...
    Szczytem dopieczenia jest wydanie polecenia służbowego do poruszania się Citroenem Berlingo.

I tym sposobem każdy z kierownictwa dba bardziej niż o swoje.

Komentarz

• oolsztyniak
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6647
      • Superb II combi (3T5)
      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

No tak ale tu mówisz o kierownikach typu mieszczuch co wyżej sra niż dupę ma.
      To są lanserze twierdzący, że są nie do ruszenia - zawsze sobie wtedy powtarzam, że zapomniał wół jak cielęciem był.

Robota załatwiona przez starego albo przez znajomości (oczywiście nie mówię o wszystkich :idea: )
      W firmie, z którą współpracowałem zatrudniali dyrektora handlowego - gość od razu powiedział, że nie interesuje go biuro, gdzie będzie, wyposażenie, komputer itd on ma mieć BMW nowe z salonu bo inaczej jego image na tym ucierpi.

Z racji posiadanego "portfela" klientów i zaplecza doświadczeń zatrudnili jełopa , po trzech miechach go wywalili bo gość się do niczego nie nadawał.

Znam też przypadek prezesa wielkiej firmy zajmującej obrotem nieruchomościami posiadający ogromny kapitał finansowy a jeździł fiatem sieną :shock:

Ale masz rację, bardzo często się zdarza, że dla nich wyznacznikiem luksusu i statusu społecznego są samochody klasy premium bo inaczej pracować on nie będzie.

Chociaż należy też dodać, że kontrahenci, z którymi się współpracuje bądź zamierza współpracować też patrzą na to czym się przyjeżdża.
      Pamiętam słowa pewnej Pani "chyba u Was w firmie kiepsko się dzieje - dyrekotrzy jeżdżą fabiami? :shock:
      Była O2 RS 190 km / 436 Nm
      Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Ale to tez ciezko dogodzic, bo jeden powie ze jak dyro jezdzi Fabia to kiepsko, ale jak jezdzi A4 golas edition to tez zle, bo pewnie strasznie droga ta firma jest.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• bzyq_74
          RS
          • 2008
          • 3467
          • Volkswagen
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Maicroft, otóż to
          Zajeżdżam skodą i wszystkim dogadzam
          MARCIN
          Mój szkodnik

Komentarz

• zajas
            Rider
            • 2009
            • 631

Zamieszczone przez kazik4x4
            bo przecież swojego prywatnego nie ma bo do tej pory lansował się firmowym...
            no to mnie zawsze dziwiło- jak tylko taki załapał się na służbowe to do miesiąca pozbywał się swojego- jakby był pewien że ma ciepłą posadkę na x lat.....

Komentarz

• ELM0
              Ambiente
              • 2013
              • 224

Zamieszczone przez zajas
              bo przecież swojego prywatnego nie ma bo do tej pory lansował się firmowym...
              no to mnie zawsze dziwiło- jak tylko taki załapał się na służbowe to do miesiąca pozbywał się swojego- jakby był pewien że ma ciepłą posadkę na x lat.....
              a ja padam gdy widzę jak muszą oddać samochód gdy ktoś jedzie z działu na delegacje... Bo swojego nie ma i musi brylowac by sobie transport do pracy załatwić.... żenujące....
              Octavia III Combi 1.4 TSI Brąz Topaz

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

kazik4x4, żenada i dziecinada.

Co ciekawe tak jest w polskich firmach. W zachodnich już nie - albo w mniejszym zakresie.

Komentarz

• arturas03
                  L&K
                  • 2009
                  • 1298
                  • Toyota
                  • AGN 1.8 20V 125 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Z tego co mi wiadomo z opowieści nic nie działa tak mobilizująco na pracę ludzi wyższego szczebla jak odebranie samochodu na miesiąc
                  Masz rację. Jakby mi zabrali moją zabawkę:

To naprawdę bym się wkurzył :evil:
                  Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                  Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• aro_40
                    RS
                    • 2007
                    • 1529
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Re: Jak zmusić kadrę kierowniczą do zapier...lania jak woły

Dwie wśród nich są firmami charakterystycznymi, bowiem jest tam specyficzna metoda motywowania pracowników najwyższego szczebla.
                    [...]
                    I tym sposobem każdy z kierownictwa dba bardziej niż o swoje.
                    I w życiu nie chciałbym być pracownikiem takiej firmy i to bez względu na szczebel.
                    Skoro właściciel potrafi upokorzyć na oczach całej firmy jakiegoś dyrektora, to dla takiej osoby musi być to bardzo dotkliwe.
                    Aby uniknąć takiego upokorzenia, taki człowiek zrobi bardzo wiele, ale przede wszystkim będzie gnębił swoich podwładnych. Jak gnębił? na bank dotkliwiej niż czyni to jego przełożony. Prosta zasada psychologii. Współczuję tym, co tam pracują.
                    If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• ketivv
                      L&K
                      • 2011
                      • 1155

Zamieszczone przez aro_40
                      Aby uniknąć takiego upokorzenia, taki człowiek zrobi bardzo wiele, ale przede wszystkim będzie gnębił swoich podwładnych. Jak gnębił? na bank dotkliwiej niż czyni to jego przełożony. Prosta zasada psychologii. Współczuję tym, co tam pracują.
                      podpisuję się pod wypowiedzią

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Co za czasy, ze zabranie auta to upokorzenie - jak dziecku zabawke - tylko tym razem duze dzieci maja duze resoraki :lol:
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                          RS
                          • 2008
                          • 2728

Panowie, firma to firma a nie jakaś przechowalnia nieudaczników i znajomych za budżetowe pieniądze.
                          Firma ma przynosić zyski. Co do tej firmy która Mercedesami dzieli to wiem, że to jest skuteczne i to bardzo. 17 lat temu zaczynali jako mała firma budowlana. Facet od razu stawiał na ludzi. Sobie nie kupił samochodu, ale kierownikowi w 1998r od razu kupił Xsarę.
                          Co do wysokości zarobków to się nie wypowiadam, ale wiem że podejście do terminowości wypłat miał solidne - mi jako dostawcy zawalał terminy mówiąc "najpierw płacę ludziom, bo bez nich nie istnieję".
                          Po niemal 20 latach to grupa firm. Budowlana, developerska, fabryka konstrukcji stalowych, firma wynajmująca i zarządzająca nieruchomosciami, firma od obiektów przemysłowych, klub sportowy itp.
                          Facet ma podejście takie, że najwięcej wymagać można od personelu kierowniczego, bo to oni mają zorganizować robotę, wykonać ją i rozliczyć.
                          Jak szeregowi pracownicy mają to nie wiem - ale oni na pewno nie są w tak chu...wej pozycji jak szczebel zarządzajacy - oni pieprzną robotę i pójdą do innej firmy na podobne stanowisko i za te same pieniądze.
                          A menago?? Zabiorą mercedesa i 7 koła pensji i gdzie on taką robotę znajdzie???

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9935
                            • Ford

7kzł zarabia manager mający do dyspozycji wypasionego Mercedesa???
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Zamieszczone przez Maicroft
                              Co za czasy, ze zabranie auta to upokorzenie - jak dziecku zabawke - tylko tym razem duze dzieci maja duze resoraki :lol:
                              Klasyczne podejście ludzi którzy mają roszczeniową postawę co do pracodawcy - mam mieć samochód. Zabrał mi samochód - a to jebb..ny złodziej, wyzyskiwacz i sadysta emocjonalny!! To mobbing.
                              Przecież mi się należy. Nie muszę przecież pracować, wystarczy że jestem.

[ Dodano: Sro 26 Lut, 14 09:35 ]
                              Zamieszczone przez Agamek12
                              To dużo czy mało??

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8030
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

A co ma wspólnego jedno z drugim skoro samochód jest formą motywacji :roll:
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9935
                                  • Ford

To dużo czy mało??
                                  Jak na managera wysokiego szczebla to niewiele...
                                  Adam... Używam:

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Agamek12, Chwal swoja robote w takim razie

Moze 7k to podstawa do reki, a premie zadaniowe i roczne to 70k
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9935
                                      • Ford

Zamieszczone przez Maicroft
                                      Moze 7k to podstawa do reki, a premie zadaniowe i roczne to 70k
                                      7kzł x 12m-cy + 70kzł x 1rok => ~150zł/rok - to już zdecydowanie lepiej.
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• kazik4x4
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2728

To dużo czy mało??
                                        Agamek, to jest firma w mieście powiatowym. Dla tych ludzi nie za bardzo jest opcja znalezienia w okolicy podobnej pracy z podobnymi warunkami płacowymi.
                                        7kzł dostaje czlowiek do ręki, do tego ma wspomniany samochód którym on na prawdę się puszy , ma miesięcznie 1000km do przejechania na prywatne cele.
                                        Co do premii rocznych, zadaniowych, uznaniowych - nie mam wiedzy, ale pewnie są.

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9935
                                          • Ford

To dużo czy mało??
                                          Agamek, to jest firma w mieście powiatowym. Dla tych ludzi nie za bardzo jest opcja znalezienia w okolicy podobnej pracy z podobnymi warunkami płacowymi.
                                          7kzł dostaje czlowiek do ręki, do tego ma wspomniany samochód którym on na prawdę się puszy , ma miesięcznie 1000km do przejechania na prywatne cele.
                                          Co do premii rocznych, zadaniowych, uznaniowych - nie mam wiedzy, ale pewnie są.
                                          Ja bym wolał dostać kilka tysięcy większą pensję i jeździć swoim byle jakim autem - no ale akurat mi jakoś nie zależy na tym, żeby ktoś mi zazdrościł wypasionego auta... Ale to moje prywatne zdanie.
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• aro_40
                                            RS
                                            • 2007
                                            • 1529
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ja bym wolał dostać kilka tysięcy większą pensję i jeździć swoim byle jakim autem - no ale akurat mi jakoś nie zależy na tym, żeby ktoś mi zazdrościł wypasionego auta... Ale to moje prywatne zdanie.
                                            a zdania bywają różne... na mojej wsi jeszcze niedawno stała murowana chata (2 izby, kuchnia i tzw sionka), dach jednospadowy, otynkowane na szaro, ale prze chatą stała nowa Toyota Avensis... ludzie miewają rożne priorytety
                                            If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
                                            _______________________________________
                                            a teraz doszła służbówka O III combi 2,0 150 KM

Komentarz

• kazik4x4
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2728

Ja też bym wolał, ale tamta firma ma taką organizację i tego nie zmienisz.
                                              Poza tym to wychodzi dla firmy dużo lepiej finansowo.
                                              Wyda na samochód 200kpln netto. I te 200kpln sobie zamortyzuje czyli odpisze od podatku.
                                              Przez 5 lat to wyjdzie jakieś 3333pln miesięcznie. Gdyby dołożyć menago te pieniądze, to nie dość że by się je dorzuciło, to jesze x tej kwoty pobrałby ZUS.
                                              Po 5 latach samochód sprzedaje się za 100000kpln i wychodzi że zamiast dawać pracownikowi 4500pln brutto (pensja+zus+zaliczka) wydatkowaliśmy miesiecznie coś ok. 2000kpln.

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9935
                                                • Ford

Ja też bym wolał, ale tamta firma ma taką organizację i tego nie zmienisz.
                                                Poza tym to wychodzi dla firmy dużo lepiej finansowo.
                                                Wyda na samochód 200kpln netto. I te 200kpln sobie zamortyzuje czyli odpisze od podatku.
                                                Przez 5 lat to wyjdzie jakieś 3333pln miesięcznie. Gdyby dołożyć menago te pieniądze, to nie dość że by się je dorzuciło, to jesze x tej kwoty pobrałby ZUS.
                                                Po 5 latach samochód sprzedaje się za 100000kpln i wychodzi że zamiast dawać pracownikowi 4500pln brutto (pensja+zus+zaliczka) wydatkowaliśmy miesiecznie coś ok. 2000kpln.
                                                Ja wiem, że z punktu widzenia firmy układ z "niską(?)" pensją i drogim (ekskluzywnym) autem jest lepszy, niż wysoka pensja.
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

Zamieszczone przez aro_40

a zdania bywają różne... na mojej wsi jeszcze niedawno stała murowana chata (2 izby, kuchnia i tzw sionka), dach jednospadowy, otynkowane na szaro, ale prze chatą stała nowa Toyota Avensis... ludzie miewają rożne priorytety
                                                  Aro, a ilu tu na forum takich, że na tym oszczędzi, na tamto nie ma, ale samochód za dziesiąt kpln na kredyt weźmie

Komentarz

Pracuję...